Gøy på landet

Les her om 5 gringos i villmarken! Rapport med bilder fra Kristin, Åsta, Anna, Eli og Ulf som bor i to nabobosettinger i Mata Norte.

Fredag 8. mars var avreisedag fra Recife til bosetningene. Kristin, Eli, Ulf, Anna og Åsta skulle fordeles på to bosetninger i Mata Norte - regionen. Eli, Kristin og Ulf lå syke med dengue og  halsbetennelse – så det var en heller redusert  ”gjeng” som var klare til å dra. I siste liten fikk vi beskjed om at bosetningen til Anna, Kristin og Åsta var blitt angrepet av en dengue-epedemi…19 stk. lå på sykehus og det var ikke mulig for noen å reise dit.

Resultatet ble at Kristin, Ulf og Eli ble igjen i Recife til de ble friske, mens Åsta og Anna dro til assentamento Gregorio Bezerra for å bo der midlertidig. Etter fire dager kom Ulf og Kristin. Da flyttet Åsta og Kristin til assentamento Nova Terra, mens Ulf og Anna ble igjen i Gregorio Bezerra. Eli kom først tre dager senere… Forvirret?!? Nå bor i alle fall Eli og Ulf i Gregorio Bezerra  som planlagt. Anna, Kristin og Åsta bor i assentamento Nova Terra, men skal flytte til assentamento Pedro e Ignacio så snart dengue-epidemien er over.

 image.php?id=2017

Anna på jordet!

Vi har altså bodd en stund i MST-bosetninger nå, og vil fortelle litt om hvordan livet i en bosetning kan arte seg. Først litt om bosetningene.

Assentamento Gregório Bezerra

Godset Morojozinho ble okkupert i 1995. I utgangspunktet ble området okkupert av en far og hans fem sønner. Senere kom flere arbeidsledige jordarbeidere til, og MST ble involvert i den videre forhandlingsprosessen. Okkupasjonen av jorda var konfliktfylt, med en rekke konfrontasjoner og trusler fra revolvermenn på oppdrag fra jordeieren. Endelig, for 3 år siden var både bruksrett til jorda og lån til å bygge hus innvilget, og i 2000 fikk familiene strøm.

Nå er 25 familier bosatt på området – hver familie har en åkerlapp på ca. 7 hektar. Kooperativet dyrker mais og bønner, med planer om videre investering i maskiner for videreutvikling av kooperativdriften.

I den tidligere hovedbygningen bor gamlefar, og derfra kan han skue utover jorder og barnebarn i lek – godset Morojozinho har blitt til MST-bosettingen Gregório Bezerra.

Assentamento Nova Terra

 image.php?id=2015image.php?id=2016

7. april 1997 okkuperte 12 familier godseiendommen Barrinha. På 15 dager ble de kastet ut tre ganger! Heldigvis hadde de gode venner i assentamento Gregório Bezerra som ligger like ved, så de raskt kunne flytte fram og tilbake. Siste gang de flyttet tilbake var 7. august samme år. Siden da er de blitt boende. 21.juni 1999 fikk familiene eiendomsrett på jorda. Det ble da etablert en assentamento, og i dag bor det 36 familier i assentamento Nova Terra. Folkene kommer fra de ulike byene i nærheten – alle tidligere landarbeidere. De har fordelt 374 hektar jord seg i mellom. Måten de fordelte jorda og tomtene på var ved loddtrekning. I tillegg eies noe av jorda kollektivt. Kooperativet driver kvegdrift og selger okser på markedet.

I MST er det veldig viktig med flat struktur. Styret av kooperativet i Nova Terra består av 12 personer, men det å samle alle disse til møte er tydeligvis ikke alltid like lett. På et møte Kristin og Åsta deltok på fredag 15.mars var det kun 5 av de 12 som møtte opp. Spesielt for Nova Terra er at flertallet av familiene der er evangelister. Dette har mye å si for deltagelse på ulike aktiviteter og møter om kveldene. Det passer ikke alltid med kirketidene. En annen ting er at folk generelt legger seg veldig tidlig og dermed prioriterer søvn fremfor møter.

Land